ספרי על עצמך בכמה משפטים
יפעת ברנשטין, בת 51 וחצי (וזה ציון חשוב). בת הזוג של ניר וביחד אנחנו הורים לאופיר (בת 22), עדי (בת 20) ותומר (בן 16). גרים בגדרה מזה 17 שנה.
רוב חיי המקצועיים שירתתי בצבא. השתחררתי לאחר שירותי הסדיר, למדתי וחזרתי לשירות בעולם פיתוח וניהול ההדרכה בצבא. לקח לי הרבה שנים להבין שהמהות שלי בצבא היא פיקוד ולאו דווקא העולם המקצועי ממנו הגעתי. השתחררתי בדרגת סגן אלוף ב-2016, אחרי תפקיד מספק מאד כמפקדת צוות בפו"ם אפק – קורס הפיקוד הבכיר לסגני אלוף בעולם המטה.
כשהשתחררתי, ידעתי שאני רוצה להמשיך את נושא השליחות בעולם הציבורי ולכן התמניתי לראש פרויקט הקמת המדרשה הלאומית של נציבות שירות המדינה, מטעם חברת "לוטם", מדרשה שמטרתה להכשיר את הסגל הבכיר של שירות המדינה לניהול, מנהיגות ומערכתיות. אחרי שנה וחצי עברתי למגזר השלישי והצטרפתי ל"שיתופים", ליוזמת 5פי2 – יוזמה מערכתית אסטרטגית לקידום מצוינות מדעית. תחילה הקמתי את מהלך הפריפריה של היוזמה ולאחר מכן ניהלתי את היוזמה.
מה השינוי שעשית באמצע החיים?
השינוי שעשיתי לפני כשלוש שנים (בעצם שינוי שני כבר בחיי המקצועיים), היה ללכת לקורס מורי דרך ולעשות הסבה למורת דרך בישראל. היום יש לי עסק עצמאי שנקרא "יפעת ברנשטין – דרך עם ערך" ואני מדריכה תיירים וישראלים בישראל.
איך נוצר השינוי? מה הוביל אליו?
בתחילת מגפת הקורונה, הרגשתי איבוד שליטה על העתיד ועל היכולת שלי לכוון אליו ולברוא בו דברים. הרגשתי, מתוך פחד למות, שהחיים הם בלתי צפויים, הם יכולים להיות קצרים ושאין לנו מושג מה יוליד יום. ברור שאלה דברים שידעתי ברמת ההבנה, אבל המגפה גרמה לי להרגיש אותם, האסימון נפל.
כששאלו אותי למה אני כל כך מפחדת מהקורונה, היה זה גם מתוך מחלות הרקע שלי שגרמו לי לחשוש וגם מתוך הזיכרון שאמי נפטרה בגיל 51 וחצי מסרטן וההבנה המוחשית שהגיל הזה מתקרב אליי והכל יכול לקרות. באותה תקופה היה גורם שהיה משמעותי בסביבת העבודה שלי, שהקשה מאד על חיי. הרגשתי שהאיש פועל מתוך רוע ושאני סובלת. החיבור בין כל הדברים האלה, גרם לי להבין שככה אני לא רוצה לחיות ושנדרש שינוי.
המשכתי לעבוד, אבל החלטתי שאני רוצה לעבוד במה שישמח אותי יום יום, משהו שייתן לי משמעות, וגם שיהיה עם אנשים שיהיה לי נעים איתם. החיפוש המחשבתי אחר הדבר הזה לקח לי עוד כמה חודשים, אבל התשובה הייתה בעצם כל הזמן מול עיניי: הדרכה של טבע ומורשת, זה מה שעשיתי כתחביב כל חיי. טיולים, סיפורים היסטוריים, מורשת עם ישראל, הם דברים שגורמים לי להרגיש בבת אחת גם שמחה וגם אהבה לדבר. לכן התפטרתי והתחלתי את דרכי החדשה.
מה היו האתגרים/הקשיים בדרך לשינוי?
כשאני מתחילה דרך שאני בוחרת בה, אני מסתערת על הדרך במלוא כוחי הנפשי והשכלי.
לכן, קשה לי להגיד שהיו אתגרים משמעותיים.
רמת המוטיבציה שלי הייתה גדולה מאד וראיתי לנגד עיניי תמונת עתיד שאהבתי.
נכון שהיו מחשבות על האם יהיו תיירים בכלל בישראל ומתי (עיצומם של ימי הקורונה), נכון שהייתה פגיעה כלכלית בגלל הפסקת העבודה וההתמסרות לקורס, אבל מבחינתי אלו היו דברים בטלים בשישים. צמצמתי מאד הוצאות כדי לעמוד בשינוי הכלכלי ויצאתי לדרך אופטימית.
מה עזר לשינוי לקרות?
התמיכה החזקה מהבית ומהסביבה.
קורס מורי הדרך שהיה מפגש עם אנשים נהדרים, חלקם חברים טובים עד היום, המפגש עם התכנים בקורס וההרגשה "שהגעתי הביתה".
העובדה שאני פורשת צבא ויש לי גב כלכלי מסוים שעוזר לי לשרוד את תקופת השינוי, הייתה חשובה גם היא.
בכל פעם שעצרתי לחשוב נזכרתי בחישוב שעשיתי בהתחלה – בגילי, יש לי עוד מספר שנים מוגבל של עבודה ועכשיו זה הזמן לשינוי, כי מי יודע מה יהיה מחר.
מה ההמלצות שלך למי שנמצאת במקום בו היית בתחילת הדרך?
לשאול את עצמנו – האם אנחנו אוהבים את מה שעושים, האם זה עושה לנו טוב?
ללכת עם תחושת הבטן ולדעת שההחלטה שבאה משם, היא הנכונה לנו.
לקחת סיכון מחושב – לתכנן מה המשמעות הכלכלית או האחרת שהשינוי דורש מאיתנו ולהיות מוכנים לשלם מחיר כדי להגיע ליעד.
להבין ששינוי כזה הוא סיפור ארוך טווח, תקופת ההסתגלות תהיה ארוכה מכל ציפייה.
איזה חיבורים/גשרים את רואה בין השינוי לבין עשייתך הקודמת?
עולם ההדרכה שממשיך להיות משמעותי.
החיבור לארץ, לאנשים פה.
כמורת דרך יש לי שליחות – לגרום לישראלים ולתיירים לאהוב את הארץ, להתעניין בתולדותיה, להבין תהליכים. עבורי זה חוט נוסף בתחושת השליחות שמלווה אותי בחיי בחיבור לארץ ישראל.
האם את מרגישה שבשינוי שעשית ויתרת על החלק הניהולי שאיפיין את הקריירה שלך עד אליו?
ויתרתי על החלק הניהולי פיקודי במובן של ניהול כפיפים, אבל אני מרגישה שעדיין משפיעה על עמיתים וכן משפיעה במעגלים נוספים כמו בהתנדבות או בפעילות ציבורית.
במובן מסוים עברתי מהשקעה בניהול אחרים להשקעה בניהול העצמי: ניהול זמן, משימות, עסק עצמאי.
אני לא מרגישה שהשינוי הזה הוא מחיר מבחינתי. יש אפילו קצת הקלה במצב של חוסר אחריות לכפיפים. השפעה רוחבית היא כרגע תחליף מספק וכשידגדג לי שוב לנהל…נחשוב על השינוי הבא 🙂
הבט אמנותי שמדבר מבחינתך את השינוי
כבר הרבה שנים שהשיר הזה מתנגן בראשי, עם השורה: "תעשי, רק מה שאת אוהבת".
זה השיר שמלווה אותי בתוך השינוי.
מה שאת אוהבת
מילים: מאיר גולדברג
לחן: יצחק קלפטר
קחי מה שתרצי, מי יסרב לך
קחי את העולם כולו
מי יוכל לומר לך לא
אם רק תחייכי, מי לא יתאהב בך
מי שאת רוצה יבוא
אל תלכי עם מי שלא.
תעשי רק מה שאת אוהבת
רק מה שאת חושבת
שיהיה לך טוב.
יש לך זמן לגדול, כמה יפה את
קחי את העולם כמו פרי
קחי כל מה שאפשרי
אין אחת כמוך, את כבר יודעת
שתוכלי תמיד לבחור
כל מה שתרצי לזכור.
תעשי רק מה שאת אוהבת…
יום אחד יבוא מי שחיכית לו
מי שאת רוצה יבוא
עם מה שאת אוהבת בו.
עוד משהו?
הכי חשוב לדעתי – עכשיו, כשאני כבר מורת דרך ועובדת בזה לפרנסתי, ברור ש"הרומנטיקה" נפגעת. הרי יש סיורים שלא בא לי לעשות ויש אנשים שלא בא לי להדריך, אבל אני צריכה להתפרנס. אני מקפידה להיות נאמנה לעצמי גם היום, למרות הפגיעה. בודקת כמעט כל דבר שיש בתחום – הדרכת נוער, תיירים שמגיעים באניות מחו"ל, הדרכת משפחות של תיירים, אנשי עסקים…אני מנסה הכל.
אבל, אם יש משהו שלא מרגיש לי נכון, אני לא אמשיך בו.
לא עשיתי שינוי כל כך משמעותי בשביל לחזור ולהרגיש לא נכון.
אם אני לא אוהבת משהו, אני אגיד לא ואתעקש בלא, ויש מחיר. אני אמצא דרך לפצות במקומות שאני אוהבת.